Scroll

Noutăţi


Înapoi

193 de la asasinarea Domnului TUDOR

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Tudor_Vladimirescu.jpg


07.06.2014

Tudor din Vladimir sau „Vladimirescu” (1780, Vladimiri, județul Gorj - 7 iunie 1821, Târgoviște) este o figură emblematică pentru istoria românilor, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.

A semnat o înțelegere cu Comitetul de oblăduire prin care trebuia să ridice „norodul la arme“ pentru înlăturarea regimului fanariot.

„Proclamația de la Padeș“ i-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinați cu înfrângerea oștirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă nărod cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie... Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“.

Diplomat, Tudor asigură în permanență pașalele de la Dunăre și Poarta Otomană că poporul s-a revoltat din cauza „cumplitelor patimi ce suferă din partea unirii pământenilor boieri, cu cei după vremi trimiși domni și ocârmuitori acestui norod“.

Intrând în București în fruntea „adunării poporului“, este primit cu entuziasm de către masele populare din capitală. În primăvara anului 1821, preia conducerea țării, fiind numit de popor „Domnul Tudor“.

Este asasinat de eteriști, pe 27 mai 1821, ceea ce înseamnă 7 iunie 1821 pe noul calendar.

Marsul lui Tudor:


comments powered by Disqus
  • Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”
  • "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră"
  • Proiectul ARCES: „O ȘANSĂ PENTRU FIECARE”
  • Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei, Fonduri Structurale


Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României